İsmet İnönü


Haber bülteni üyeliği



Ziyaret Bilgileri

[ Per, 25 Nis 2024 ]
Toplam 6 ziyaret
6 benzersiz ziyaretçi

ismet-inonu » Kurtuluş Savaşına Katkıları

Mondros Mütarekesi'nin (30 Ekim 1918) imzalanmasından az önce Sina ve Filistin Cephesindeki Yıldırım Orduları Grubu'nun General Edmund Allenby karşısında uğradığı Nablus Hezimetinden sonra rahatsızlanarak İstanbul'a dönen İsmet Bey, 24 Ekim 1918'de Harbiye Nezareti'nde müsteşarlığa atandı. 29 Aralık'ta Paris Barış Konferansı'na (1919) hazırlık için kurulan komisyonda askeri müşavir oldu; 4 Ağustos 1919'da yalnızca sekiz gün için Askeri Şûra Muamelat-ı Umumiyemüdürlüğüne, bir ara da jandarma ve polis örgütünün iyileştirilmesi için kurulan komisyona üye olarak atandı. Bütün bunlar genellikle birkaç günlük görevlerdi.

Albay İsmet Bey, ilk kez 8 Ocak 1920'de Ankara'ya gitti ve kısa bir süre Mustafa Kemal'le çalıştı. Yeni kurulan Ali Rıza Paşa hükümetinde harbiye nazırı olan Fevzi Paşa'nın (Çakmak) çağrısı üzerine şubat sonlarında İstanbul'a gitti. 9 Nisan 1920'de Mustafa Kemal'in çağrısı üzerine Ankara'ya döndü ve İstanbul'la bütün resmî bağlarını kopardı.

23 Nisan 1920'de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) Edirne milletvekili olarak katılan İsmet Bey, 3 Mayıs 1920'de İcra Vekilleri Heyeti'nde Erkân-ı Harbiye-i Umumiye Vekili (o dönemde Genelkurmay Başkanlığı) görevine getirildi. Bu görevi üstlendiğinde albaydı ve kendisinden hem rütbe, hem kıdemce çok ileride komutanlar da vardı. İsmet Bey, 6 Haziran 1920'de İstanbul'da divanı-harp tarafından gıyabında ölüm cezasına çarptırıldı.

10 Kasım 1920'de milletvekilliği ve vekillik görevi saklı kalmak üzere Garp Cephesi Kuzey Kesimi Komutanlığı'na atandı. Çerkez Ethem ayaklanması'nın ve iç isyanların bastırılmasında etkin rol oynadı. Ocak 1921'de Birinci İnönü Muharebesinde Yunan ilerlemesini durdurunca 5 senedir bulunduğu Albaylık rütbesindenMirliva rütbesine terfi etti. Mart 1921'de İkinci İnönü Muharebesindeki başarıdan sonra 4 Mayıs 1921'de Garp Cephesi komutanlığına getirildi.Ancak 17 Temmuz 1921'de Kütahya-Eskişehir Muharebelerini büyük oranda asker kaçağı ve cephane eksikliği yüzünden Türk Ordusu kaybedince Mustafa Kemal Paşa ile beraber ordunun Polatlı'ya kadar çekilmesine karar verdiler. Millet Meclisi'nin Ankara'dan Kayseri'ye taşınması gündeme geldi.

Daha sonra Sakarya Meydan Savaşı sırasında Başkomutanlığa getirilen Mustafa Kemal Paşa ile beraber savaştı ve düşman Afyon'un güneyine kadar püskürtüldü.Daha sonrasında Mustafa Kemal Paşa ile beraber 1 yıl boyunca Büyük Taarruz'un hazırlığı içinde yer aldı.Büyük Taarruz sırasında Mustafa Kemal Paşa ile beraber en ön cephede savaştı ve daha sonra Mustafa Kemal Paşa tarafından ateşkes görüşmelerinde bulunmak üzere Mudanya'ya gönderildi.


Yorumlar (3)
Amk sik lan pipi
Bilinmiyor tarafından | Pzt, 13 Kas 2017 15:18:09 tarihinde yazıldı.
Maşallah bu neee
Seher tarafından | Paz, 01 Ara 2013 12:51:14 tarihinde yazıldı.
ooohhaaaaaa ben rolünü sordum
bura tarafından | Sal, 19 Kas 2013 19:52:46 tarihinde yazıldı.





Editör Bilgileri

Editör


Editöre Ulaşın

En Son Eklenenler

x-isini-pulsari
yaz-ucgeni
yerel-kabarcik
yildizlar-arasi-yolculuk
zhai-zhigang
avusturya-uzay-ajansi
birlesik-krallik-uzay-ajansi

Uzerine.com Copyright © 2005 Uzerine.com
uzerine.com Ana Sayfa | Gizlilik Sözleşmesi | Üye Girişi